måndag 9 juli 2012

Biskvier

Idag har det varit stor biskvitillverkning hemma hos oss. R ville bjuda på något annorlunda på jobbet eftersom han fyllt år, något svenskt. Frågan är dock bara om biskvier är så svenskt???Enligt wikipedia så är den en fransk uppfinning så vi får se hur det går imorgon... Har dock inte sett några biskvier hos våra bagare. Kanske är det helt retro?Det här är iallafall ett superrecept som jag har gjort sedan jag var tonåring.  Så helt klart retrovarning!!!


Biskvier:
200 g sötmandel
3 ½ dl florsocker
2 äggvitor
Smörkräm
100 g smör
2 ½ dl florsocker
1 äggula
2 msk kakao
½ tsk bryggkaffe
Gör så här:
Mal mandel. Blanda i florsocker och äggvitor. Mjöla händerna och rulla bollar i de storlekar du tycker besvierna ska ha.( dom blir lite större sedan i ugnen). Platta sedan ut dom lite grann. Grädda i ugnen ca 10 min i 200 grader. Låt dom svalna.
Blada ihop ingredienserna till krämen och bre på kakorna när de är svala. Ställ in alltihop i kylen så smöret stelnar. Smält  100 g choklad i ett vattenbad och doppa försigtigt biskvierna. Låt choklade stelna och sen voilà, klart!