tisdag 11 september 2012

Varm potatissallad med kyckling

Inte så många inlägg just nu men det beror faktisk på att jag provat en hel del nytt men att det varit gott men inte supergott. Och det är bara det som är riktigt mumsigt som får finnas på den här bloggen. Något som blev riktigt mumsigt är den här nya ugnsrostade potatissalladen som var ett bra till behör till kyckling. Kycklingen fyllde jag med citroner, rosmarin(galet mycket) och vitlök. Sedan fick den steka långsamt i ugnen på 150 grader i dryga timmen. Enkelt och hur gott som helst.
Ingredienser till potatissalladen:
1 kg mandel eller sparrispotatis (jag anv sparrispotatis eftersom mandelpotatis lyser med sin frånvaro här )
3 vitlöksklyftor
1 burk kronärstkockshjärtan
1 dl olivolja
½ msk flingsalt
1 dl mandlar
2 citroner
2 tsl flytande honung
basilika, färsk
Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader
Tvätta och förkoka potatisen i 7 minuter. Skiva potatisen i centimeter tjocka skivor. Det är därför det är bra med dom långa smala potatisarna, det blir liksom godare och snyggare.
Skiva vitlöken fint. Skiva kronärtskockshjärtanen och lägg i botten på en ugnsform. Lägg skivad potatis och vitlök över. Ringla över oljan men spara ca 1 msk. Låt det gå klart i ugnen, rör om då och då och ta ut när potatisen fått fin färg.
Medans potatisen är i ugnen så passar man på att rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de får färg och knäpper. Mortla dom i en mortel grovt. Riv zesten av de båda citronerna, pressa saften från den ena. Blanda mandel, zest, citronsaft, den återstående olivoljan och honung.
Blanda den varma potatisen med mandelpeston och hackad basilika, salta och peppra. Klart!
Bon appétit!