fredag 5 oktober 2012

Äppelcrumble med hemmagjord vanilj glass

Här är det verkligen äppelsäsong och runt omkring oss finns det massor med äppelodlingar. Köpte en 2 ½ kg påse med små syrliga äpplen, vilket passa bra både till paj och ljuslyktor. Eftersom vi skulle ha gäster så gjorde jag även hemmagjord vanilj glass till. Jag gjorde dubbelsats av vanilj glassen och det var tur för att det sa slurp! 
Ingredienser:
Paj
Crumble:
100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 krm salt
Fyllning:
5 äpplen normalstora, eller 8 små (mina var trädgårdssmå)
50 g färsk ingefära
1 msk smör
2 msk råsocker
1 ½ tsk kanel
Glass
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
1 nypa salt
4 äggulor
1 dl strösocker
Så här gör man:
Glassen tar ju längst tid så den får man börja med. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång som är delad och urskrapad. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggsmet med grädden och mjölk blandningen. Värm upp det hela med låt det inte koka. Ställ blandningen i kylen ett par timmar att svalna. Fiska upp vaniljstången och häll blandningen i glassmaskinen. Ställ den färdiga glassmeten i frysen ett par timmar.
Pajen: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienser till degen med fingertopparna.
Skölj kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv den fint. Smält smöret i en panna, strö över sockret och låt det karameliseras med smöret. Tillsätt ingefäran och äpplena och låt det steka i 4-5 minuter. Strö över kanelen mot slutet och häll äpplena i en ugnsfast form. Smula över degen och grädda i ugnen i 20 minuter.
Servera ljummen med glassen, mums!
Bon appétit!