fredag 19 oktober 2012

Kalvstek med rostad pumpa

Riktigt höstrusk är det just nu och det har regnat typ 5 dagar i sträck! Vi kurar inne och äter höstmat. Hittade i affären en kalvstek från en 8 månaders kalv som fick bli grunden till middagen. Sen är ju pumporna så fina så jag kunde inte låta bli att köpa en butternut pumpa. Eftersom pumpan är så söt så blev det rejält lass fetaost över. H gissade vikten på en jättepumpa i affären så vi får se om vi vinner något...kanske pumpan?? Kalvsteken gjorde jag som en rostbiff och den blev så mör och saftig så den smälte i munnen, slurp.
Ingredienser 4 personer:
800 g kalvstek. Min var tagen från axel och ihop bunden.
bbq kryddor
1 butternut pumpa
olivolja
chiliolivolja
4-5 vitlöksklyftor
fetaost
Så här gör man:
Sätt ugnen på 125 grader. Rulla steken i bbq kryddor och lägg den i en ugnsform. Häll lite vatten i formen så det inte blir så torrt. Sätt in steken i ugnen men en termometer. När termometern visar 54 grader är den perfekt att ta ur för att vila. Steken stiger någon grad efter men täck inte över med folie och skär för gud skull inte i den när den är varm!
Undertiden steken vilar så höj ugnen till 225 grader. Skala och kärna ur pumpan och skör i bitar. Strö ut på en plåt och ringa olivolja och chiliolivolja över. Salta och peppra. Baka av i ugnen tills bitarna är mjuka och har fått lite färg. Ta ut och strö fetaosten över. Skiva upp den nu ljumna steken i smala fina skivor och servera med en sallad.
Bon appétit!