tisdag 20 november 2012

Flan ou Crème Caramel

Ungarna börjar sannerligen bli för franskade, de vill ha dessert varje dag... Köpte en fransk mattidning igår där de 35 populäraste franska efterätterna var presenterade. Etta var fondant au chocolad naturligtvis =) Créme caramel kom på 20 plats men är gott ändå. Flan kan göras på flera sätt, jag har ätit den här i frankrike: i pajskal, som en enda stor flan och fylld med äpplen. Här är iallafall ett bus enkelt recept som ser mer avancerat ut än var det är.
Ingredienser till 4 st:
3 ägg
2 äggulor
50 cl mjölk
80 g socker
Karamellen:
saften av ½ citron
120 g socker
Så här gör man:
Smält socker och citron i en kastrull. Rör inte om utan låt det koka tills det börjar bli ljusbrunt. Dra av kastrullen och fyll 4 porslin potionsformar med karamellen.
Värm ugnen till 180 grader.
Rör ihop äggen och äggulorna med sockret. Vispa inte så det blir skum utan det ska bara blandas. Värm mjölken men inte så den kokar. Häll i mjölken i äggsmeten under omrörning så det inte bildas klumpar.
Fördela smeten i formarna. Grädda i 30 minuter i vattenbad. Låt formarna svalna och skär med en kniv runt kanten för att lossa "kakan". Ta en sked och få in lite luft under så släpper den lätt.
Bon appétit!
Ps disk tips är att fylla formarna med vatten och låta de stå över natten.Då släpper karamellen elegant!