torsdag 22 november 2012

Kalv, skånsk potatis och balsamico stekta äpplen med lök

Varje dag som vi äter potatis är en förlorad dag enligt lilla H. Han tycker att pasta kan man äta varje dag och potatis gör sig bäst som chips eller pommes frites. H´s kommentar igår: Det är ju synd att det är potatis till så gott kött. Nåväl...
Ingredienser:
ca 700g Kalvskivor eller skinksteksskivor
Kalvfond
ca 8 potstisar
1 gul lök
2 dl grädde
mjölk
dijon senap
1-2 äpplen, beroende på storlek
1 stor röd lök
2- 3 msk balsamico vinäger
salt peppar och socker.
Så här gör man:
Salta och peppra köttet. Stek hastigt i stekpanna så köttet får yta. Blanda till en buljong av vatten och kalvfond i en kastrull, ca 3-4 dl. Smaka av så det smakar gott, det ska inte vara för tamt. Lägg köttet i den varma buljongen och använder du fläskkött så låt koka ett par minuter men använder du kalv så lägg i köttet och låt det bara dra i eftervärmen medan du gör potatisen. Skala och tärna potatisen, hacka löken. Stek lök och potatis i en stekpanna med smör tills löken blir mjuk. Tillsätt grädde och en rejäl tsk dijonsenap. När grädden börjar koka in i potatisen så häller du på mjölk en skvätt i taget så det håller sig såsigt. Stärkelsen i potatisen gör att du kommer få tillsätta mjölk flera gånger. Så håll på så här och låt det puttra ca 30 min eller till potatisen är mjuk.
Skär äpplen och röd lök i båtar. Värm en stekpanna med lite smör i och stek äpplen och lök tillsammans. Salta, peppra och strö över lite socker. Tillsätt balsamico vinägern, Och låt det koka in.
Bon appétit!