onsdag 19 december 2012

Fisksoppa till många

Igår blev det matlagning hela dagen, R hade bjudit hem sitt jobb på julavslutning och hade gjort musiktävling. Ni kan ju tänka er ljudnivån i vårt stora vardagsrum...Men så härligt speciellt när dom alla skreksjöng We are the champions =)
Iallafall så är det här receptet är för 10 personer men jag dubblade det och det går hur bra som helst. Jag tycker det behövs lite mer trycka så några tabasco droppar fick åka med på slutet.
 Menyn i helhet blev, vin chaud med tapenade snurror och bacon lindade dadlar. Varmrätt, fisksoppa och efterätt: äppel och mandeltårta.
Ingredienser till 10 pers:
200 g torsk
200 g lax
1 kg räkor
700 - 800 g musslor
2 gul lök
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g rotselleri
200 g kålrot
1 färsk fänkål
1 purjolök
1 grön paprika
1 msk provence kryddor( timjan går också bra)
3 msk tomatpure
400-500 g passerade tomater
2 ½ l vatten
3 dl vitt vin
Salt, peppar och lite tabasco
2 dl vispgrädde
Aioli
4 äggulor
4 ½ dl majsolja
4 vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
salt, peppar
Så här gör man:
Börja med att skala räkorna. Lägg allt skal + huvuden i en kastrull och häll på vattnet. Klyfta en gul lök + två av vitlöksklyftorna. salta och peppra vattnet. Låt det koka upp och smaka av om det är tillräckligt salt.Låt det koka ett par minuter och ställ åt sidan så har du en fond till soppan.
Hacka/ skiva samtliga grönsaker.Tvätta musslorna och släng de som är trasiga eller inte stänger sig. Skiva fisken i lagom bitar.
Soppan:
Fräs först löken i olivolja tillsätt därefter resterande grönsaker och låt det fräsa en stund.
Tillstätt kryddor och tomatpure. Häll på passerade tomaterna, vin och fond. Låt det hela koka i 10 min.Tillsätt musslorna i soppan och låt koka ett par minuter under lock. Stäng av plattan och tillsätt fisken och räkorna. Sätt på locket igen och vänta någon minut att servera så hinner fisken bli klar.
Aioli:
Viktigt är när man gör en aioli är att alla ingredienser har samma temperatur.
Lägg äggulor vinäger och senap i en bunke. Viska ihop med elvispen och tillsätt oljan i en fin stråle. Droppvis i början och när den börjar gå ihop sig kan man hälla på fortare.
Pressa i vitlöken, salta och rör i creme fraichen.
Bon appetit!