söndag 9 december 2012

Foie gras de canard


Tidningarna är fulla med recept på foie gras just nu. Det är the shit på det franska julbordet så naturligtvis så måste jag ju prova att göra egen. Dessutom fick jag en anledning att köpa en fin fransk terrine form =)
Hur som helst så har jag lite svårt att riktigt njuta av foie gras efter det här, den blev mycket god men det innehåller ju helt sjukt mycket fett. Nåväl den avnjutes nu iallafall på en brödbit med scharlottenconfit och igår som en skiva som fick smälta ovanpå köttbiten.
Ingredienser:
Rå anklever 2 lober ca 1 kg
4 cl madeira
4 cl cognac
10 g salt
3 g mald peppar
6 g socker
Så här gör man:
Ta bort hinnor och blodkärl i levern.
Blanda till en marinad på madeiran, cognac, salt, peppar och socker. Blanda med levern och låt det dra i 2 timmar. Tryck ner blandningen i en terrine form och stick ner en termometer. Sätt ugnen på 160 grader och låt termometern gå upp till 60 grader. Håll koll det här går fort.
Ta ut formen och häll av fettet. Sila av fettet och ställ i en skål i kylen. Sätt terrinen formen i press i ett dygn.
Ta bort pressen och värm försiktigt upp fettet och häll över terrinen. Ställ i kylen och låt svalna.
Bon appétit!