måndag 10 december 2012

Lammstek med jordärtskockspure

Traditionell söndagsmat, stek! Pålitligt och tryggt, comfort food. Tillbehör och såser kan ju varieras i det oändliga.Men till vår stek blev det jordärtskockspure och barnens favvosås portvinsreduktion =) Och naturligtvis en drös med harrisar.
Ingredienser:
Lammstek, min vägde drygt 2 kg
½ citron
några kvistar rosmarin
4 stora vitlöksklyftor
salt och peppar
Puren
700 g jordärtskockor
3 vitlöksklyftor
25 g smör
en skvätt grädde
salt och peppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 160 grader. Skara och dela vitlöksklyftorna på längden i kvartar. Gör små snitt i lammsteken och pilla i vitlöken lite överallt. Ta rosmarinskvistarna och bryt i mindre bitar och tryck ner den i snitt också. Pressa citron över och salta och peppra.
Stick in en termometer in till benet och låt gå i ugnen till 63 grader. Ta ut steken och låt den vila en 30 minuter innan du börjar skära i den.
Puren: skala och kvarta skockorna, skala vitlöken och lägg alltsammans i lättsaltat vatten. Koka i ca 30 min tills kockorna är mjuka under lock. Häll av vattnen och tillsätt smöret och en liten skvätt grädde. Sätt på locket igen tills smöret smält. Mixa till en pure och tillsätt eventuellt mer grädde men var vaksam den kan lätt bli för lös. Det behöver inte lika mycket vätska som potatis.
Skiva upp och servera med någon god sås!
Bon appétit!