fredag 14 december 2012

Pizza extra allt!

Pizza är så gott och det enda som är sorgligt när den är så god är att den tar slut. Lite mycket omständligt jobb kanske med alla grillade grönsaker och pesto osv men det är det värt. Den som väntar på något gott... Dessutom kan vi nu under helgen njuta av det som blev över av grillade grönsaker och peston. Lilla H och jag tog på mackan i morse. ( jag vet att det är lite dégoût men gott)
Ingredienser:
Pizzadeg
4 msk vatten
2 krm socker
20g jäst
4 msk mjöl
2 ½ dl vatten + ca 6 dl mjöl + ev lite till
Grillade grönsakerna
1 aubergine
2 squash
2 paprikor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Grillade små tomater
1 ask småtomater
salt, peppar, socker och olivolja
Pizza sås
2 dl passerade tomater
harissa
salt
Pesto
färsk basilika
50g pinjenötter
50 riven parmesan
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
ev salt och peppar
Övriga pålägg
2 mozzarellor
salami
parmaskinka
Så här gör man:
Börja med pizzadegen. Rör ut jästen i ljummet vatten och socker. Tillsätt mjölet, den lilla mängden. Låt det stå och jäsa i 30 minuter. Rör i salt, resterande vatten och mjöl. Knåda till en smidig deg. Lägg under bakduk och låt vila till degen blivit dubbelt så stor.
Grillade grönsakerna:
Skiva aubergine och squash på längden. Salta aubergineskivorna och lägg i ett durkslag i 1 timme. Under tiden så sätt ugnen på grill och grilla squash skivorna penslade med lite olja + salta lite.
Grilla även paprikorna så de blir svarta, lägg paprikorna under lock att svalna för att kunna ta av skalet.
Torka av aubergine skivorna med hushållspapper, pensla med olja och salta lite lätt. Grilla även dessa i ugnen så de får fin färg.
Ta paprikorna, squashen och aubergine och lägg i en skål. Blanda en riven vitlöksklyfta med 1 msk olivolja och blanda blandningen med grönsakerna. Lägg i en burk, resterna som bli kvar håller sig flera dagar i kylskåpet.
Små tomaterna:
Dela tomaterna, ringla lite olivolja över och salta, peppra och sockra. Baka av i ugnen i 160 grader tills de börjar se lite skrumpna ut.
Peston:
Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa. Smaka av med eventuellt salt och peppar. Och tillsätt mer olivolja om du vill ha en rinnigare konsistens.
Pizzasås:
2 dl passerade tomater. en "klutt" harissa lite salt. Smaka av, den ska vara lite stark, den lyfter pizzan då.
Nu äntligen är allt klart för att göra pizzan!!!
Smörj två plåtar med olivolja.
Dela degen i två och kavla/ tryck ut dem på plåtarna.
Bre ut tomatsåsen
Lägg ut salami och parmaskinkskivor
Dra sönder mozzarellan och strö ut.
Baka av i ugnen i 225 grader tills mozzarellan smält och börja få färg.
Ta ut plåten och strö ut de grillade görnsakerna och tomaterna. Klicka ut peston och NJUT!!!
Bon appétit!
Någon har stulit min antenn på bilen!!!! Men inget ont som inte har något gott med sig. Har jag köpt ny antenn??? Nej, men två nya skivor =)) Och den här låten går på repeat!