lördag 8 december 2012

Skaldjursrisotto

Igår blev det lyxmiddag!Inget speciellt att fira förutom att det är helg förstås och det är ju alltid en bra anledning...  Jag hittade grön sparris i affären vilket vanligtvis bara brukar gå att köpa på våren så det fick bli grunden.Sen passade jag på att köpa jätteräkor i fiskdisken, dom är helt enormt stora 15 cm! Goda var dom också !
Ingredienser:
500 g "vanliga" räkor
2 "jätteräkor"
12 pilgrimsmusslor
1 knippe grön sparris
1 knippe dill
1 stor scharlottenlök
5 dl avorioris
2 dl vitt vin + 2 msk vin att ha i på slutet
1 liter vatten
2 msk smör
2-3 dl riven parmesan
Så här gör man:
Skala räkorna, ansa sparrisen, noppa av dillvipporna. Ta skalen det torra på sparrisen och dillstjälkarna och lägg i en kastrull. Häll på vattnet, salta och häll i lite cayenne peppar. Låt blandningen koka upp och smaka av. Den ska smaka gott. Sila av buljongen och ställ åt sidan.
Finhacka scharlottenlöken. Fräs lök och avorioris i olivolja, så löken blir lite glansig.
Häll på vinet och låt det koka upp.Späd ungefär var 5:e minut med skaldjursbuljongen och låt det småkoka under omrörning ca 20- 25 minuter. Undertiden så skär sparrisen i bitar och koka upp i lättsaltat vatten. Låt det koka någon minut, dra av kastrullen och tillsätt 1 dl vatten och låt det stå.
När risotton är klar så dra av kastrullen och tillsätt resterande vinet, smöret och parmesanosten. Ställ under lock i en 10 min. Stek pilgrimsmusslorna i en het panna någon minut på varje sida. Blanda i sparris, räkor och dill i risotton. Lägg upp på ett fat och dekorera med pilgrimsmusslorna och jätteräkorna delade på längden. Toppa med några dillvippor och några klyftor citron.
Bon appétit!