söndag 17 mars 2013

Macaron

Tänk vad man anpassar sig ändå. När jag flyttade hit tyckte jag att macaron var alldeles för söta och knappt gick att äta. Nu tycker jag att det är mumsigt att få sig en till kaffet (hm??). Igår bestämde iallafall K och jag för oss att prova på att baka enligt konstens alla regler... Vi gjorde smet, färgade och spritsade ut. Men vi gjorde misstaget att inte ha bestämt oss innan för vilken fyllning vi skulle göra. För naturligtvis skulle vi färgat dom gula när vi gjorde citron fyllning, men, men gott blev det ändå. Idag är alla slut.... med lite hjälp förstås =)

Ingredienser till ca 30 macaroner:

Marängerna:
130 g mandelmjöl
150 g florsocker
120 g äggvita
150 g + 35 g strösocker
50 g vatten
karamellfärg

Smörkräm:
150 rumstempurerat smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vipgrädde

Smaksättning att blanda med smörkrämen:
Alternativ 1 pressa citron och blanda i lite philadelfiaost
Alternativ 2 Blanda i lemoncurd

Så här gör man:

Marängerna:
Blanda mandelmjöl och florsocker. Sikta blandningen så att det inte finns några klumpar.
Separera vita från gulan. dela upp vitan i två bunkar med 60 g i varje.
Vispa ena bunkens äggvita till ett fast skum. Tillsätt 35 g strösocker, lite i taget under vispning.
Ta fram en kastrull. Blanda 150 g strösocker med 50 g vatten i kastrullen. Låt det koka upp till 116 grader. Kontrollera med en termometer.
Ta det varma sockerlagen och tillsätt i äggskummet under vispning. Forsätt att vispa i ca 5 min. Låt blandningen svalna.
Ta den andra bunken med äggvita, vispa den fluffigt och vänd ner mandel och florsockerblandningen.
Blanda nu de båda bunkarna tillsammans med en slickepott för att spara så mycket luft i smeten som möjligt.
Spritsa ut 5 krona stora rundlar på bakplåtspapper.
Låt det stå och vila 45 minuter innan gräddning så att ytan blir hård. För då spricker de inte i ugnen.
Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Låt macaronerna svalna.

Fyllningen:
Vispa smöret med en elvisp så det blir fluffigt och lite vitaktigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och grädde.
Smaksätt med det du vill. Blanda smaka av.
Bred fyllningen på en macaron och kläm en macaron till över.

Bon appétit!