onsdag 20 mars 2013

Tarte aux pommes

Tarte aux pommes måste nog vara den vanligaste efterrätten från det här området. Loire är ju ett äppel-distrikt och det finns många äppelodlingar här omkring. Snart står de i blom och då ska R och jag ta oss en tur med vespan och njuta =) Den här pajen tar lite tid och är lite lyxigare en än vanlig tarte aux pommes som oftast bara består av pajskal, skivade äpplen, smör och socker. Det är också gott men det är helt klart värt att lägga ner lite extra jobb. 

Ingredienser:

Pajdeg:
100 g smör
200 g mjöl
en nypa salt
100 g strösocker
1 ägg ( + ev lite till mjöl om degen blir för kladdig beroende på hur stort ägget är)

Mandelkräm:
150 g socker
150 g rumstempurerat smör
150 g mandelmjöl
3 ägg
20 g mjöl

Äppelkompott:
6 äpplen
1 citron
2-3 dl vatten
1 vanilj-stång

Råsocker att ströa formen med
4 skivade äpplen att garnera med på toppen

Så här gör man:
Pajdegen:
Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker så att det blir fint blandat. Tillsätt ägget och gör en deg. Blir degen för kladdig så tillsätt lite mer mjöl. Plasta in degen och låt den vila. Helst över natten.
Mandelkrämen: 
Rör ihop mandelmjöl, smör och socker. Rör i 1 ägg i taget och slutligen sikta i mjölet.. Låt krämen vila i kylskåpet medan du gör äppelkompotten.
Äppelkompott:
Skala och kärna ut 6 äpplen. Skär dem i fina bitar. Lägg dem i en kastrull med vanlijstången som du delar och skrapar ur kärnorna. 
Häll på 2 dl vatten och låt det koka under lock. Om du märker att det börjar bli för torrt så tillsätt mer vatten. 
Koka tills äppelbitarna går att röra ihop till ett mos.
Plocka ur vanilj-stången och låt kompotten vila. 
Nu till pajen:
Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och strö lite råsocker i en pajform.
Klä formen med degen.
Bre ut mandelkrämen.
Sätt in i ugnen i 25 minuter
Ta ut pajen, bre ut äppelkompotten 
Skala, kärna ur äpplena och skiva dem i fina skivor.
Gör ett fint mönster.
Sänk ugnen till 180 grader och grädda ytterligare 50 minuter.
Sikta över lite florsocker.
Servera pajen rumstempurerad eventuellt med lite lättvispad grädde.

Bon appétit!



Bilder från i höstas