torsdag 4 april 2013

Sallad med Saint Agur, kanderade valnötter och päron


För oss har grillsäsongen börja ta fart igen. Egentligen pågår den ju jämt eftersom R tycker att man kan lägga det mesta på grillen... Ett gott tillbehör till grillat är den här salladen som passar till det mesta. Särskilt bra passar det till cote de boeuf  som är kalvkotlett med ben och som brukar väga ca 1 kg. Den helgrillar vi, ( läs R) så den har en slut innertemperatur på 54-55 grader. Viktigt att tänka på med temperaturer är att de stiger efter man tagit ut kött från, grillen eller ugnen. Ett riktmärke är då att det stiger 3% av sin omgivnings-temperatur. Hm nått att tänka på.. speciellt för fysik och matte intresserade ( min man med andra ord) 

Ingredienser:
Grönsallad
Rödlök i skivor
Sain Agur, eller någon annan trevlig mögelost
Päron
Valnötter
Florsocker
Balsamico-kräm

Så här gör man:
Ta valnötterna och dela dom. Lägg dom i en kastrull med vatten och låt dom koka upp. Häll bort vattnet och lägg nötterna på lite hushållspapper.
Ta de fuktiga nötterna och rulla dom i florsocker. Sprid ut dom på ett bakplåtspapper
Grilla dom i ugnen så dom blir karamelliserade. Ca 225 grader
Lät nötterna svalna.
Lägg grönsallad på ett stort fat. Klyfta päron och skiva rödröken tunt. Strö ut päron och lök över salladen.
Smula ost över hela och strö ut valnötterna.
Ringla balsamico-kräm över alltihopa,

Bon appétit!