lördag 18 maj 2013

Tapas

Igår fullkomligt frossade vi i tapas. Magarna stod åt alla håll!  Vi blev så proppmätta att vi inte orkade få i oss någon efterrätt innan vi skulle iväg på konsert. Det ska vi ta igen i dag, crema catalana. står klara i kylen. Dom blir nog perfekt att mumsa på framför schlagerfestivalen ikväll.

Tapas:

Bikini:
4 skivor formbröd
manchego ost
parmaskinka
tryffelolja
1 ägg
1 dl mjölk

Gör så här:
Ringla lite tryffelolja på brödskivorna Hyvla på manchego oct. Lägg en parmaskinka emellan och lägg ihop till två dubbelmackor. Vispa ihop ägg och mjölk.
Doppa dubbelmackorna i smeten och stek dom gyllenbruna i smör tills osten börjar smälta.
Dela varje "dubbelmacka" i 4 bitar

Vitlöksfrästa räkor:
300 g räkor
2 vilöksklyftor
smör
persilja

Gör så här:
Skala räkorna och lägg dom på ett hushållspapper så dom torkar.
Finhacka vitlök och persilja. Smält smör i en panna och lägg i räkor, vitlök och persilja. Fräs tills vitlöken börjar dofta gott och blir lite mjuk.

Ugnsgrillade färskpotatisar med paprika aioli:
Ca 12 st små färskpotatisar
olivolja
salt
Paprika aioli:
1 äggula
1 vitlöksklyfta.
1 tsk fransk senap
pressad citron
1 dl olivolja
½ skalad paprika 

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, lägg potatisen på en plåt, ringla över olivolja och salta.
Låt dom steka i ugnen tills dom blir gyllenbruna.
Paprika aioli:
Sätt ugnen på grill och grilla en halv paprika så skalet blir vart. Låt den vila i 3 minuter och dra sedan av skalet. Torka av paprikan med papper så att den inte är så blöt.
Ta fram samtliga ingredienser till aiolin så att det har samma temperatur.
Börja med att mixa samman, äggula,vitlök och senap. Tillsätt sedan olivoljan droppvis under mixning. Mixa ner paprikan i slutet och smaksätt med citron och eventuellt lite salt.

 Mini pissaladiére pizzor:
Tryck på länken för att få receptet.
Jag gjorde en halv sats och stansade ut små rundlar.

Vinkokta hjärtmusslor:
300 g hjärtmusslor
persilja
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 små cocktailtomater
1 dl vitt vin

Gör så här:
Hjärtmusslor är super sandiga därför måste dom "rena sig". Häll kallt vatten i en kastrull, tillsätt salt så att det blir som saltvatten. Skölj av musslorna under kallt vatten. Häll i musslorna och låt dom ligga där i 30 min. Dom börjar då öppna sig och du märker att vattnet blir grumligt. Skölj av musslorna och upprepa proceduren en gång till. Skölj av musslorna ännu en gång och plocka bort dom som är trasiga eller inte stänger sig.
Hacka schalottenlök, vitlök och tomater. Lägg lite smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt musslor och vitt vin. Sätt på ett lock och låt de koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig. Häll upp i en skål och klipp över persilja.

Vitlöksfrästa haricovert:
1 näve haricovert
1 vitlöksklyfta
svarta oliver med kärnor
smör
pinjenötter

Gör så här:
koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i haricoverten och låt de koka i några minuter. Ta av från pannan och häll i lite kallt vatten så kokningen helt avstannar. 
Smält smör i en stekpanna och stek haricovert, svarta oliver och vitlök. Så de får färg.
Häll upp på ett fat och strö över flingsalt  och pinjenötter.

Marinerade kycklingvingar:
300 g kycklingvingar
1 citron, skal och saft
3 msk bbq-sås
2 msk grillkrydda

Gör så här:
Blanda citronsaft, citronskal, bbq-sås och grillkrydda. Blanda blandningen med kycklingvingarna och låt det marinera minst ett par timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 225 grader och grilla i ca 15 minuter. Låt det svalna eller helt kallna innan servering.

+ Oliver, salami, chorizo, manchego ost, parmaskinka och baguette.

Pust, gigantiskt lång recept!

Bon appétit!