måndag 3 juni 2013

Gougères au comtè

Eftersom det inte blev något fredagsmys i fredags så blev det söndagsmys istället. Jag brukar faktiskt köpa färdiga gougères på picard men nu tänkte jag att jag skulle prova att göra egna. Dom blev väldigt goda men inte lika luftiga som dom som man köper färdiga. Barnens utlåtande blev dock att dom här var godare och smakade mer ost än dom som man köper. Så tummen upp med andra ord. 

Ingredienser till 30 st:

1 nypa salt
100 g smör
25 cl vatten
125 g mjöl
3 ägg
200 g comtè ( eller någon annan ost)

Så här gör man:

Lägg vatten, smör och salt i en kastrull. Låt det bli varmt så smöret smälter och det går att vispa ihop.
Häll i mjöl och vispa tills "degen" släpper från kastrull botten.
Vispa i 1 ägg i taget. man får ta i ordentligt med vispen så att det blandar sig och blir en jämn smet.
Riv osten fint och blanda slutligen i det i smeten också.
Låt smeten kallna. Hit går att förbereda.
Ta två skedar och forma bollar på en bakplåstklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 180 grader i 20-30 minuter.
Ät dom ljumna.

Bon appétit!