måndag 2 september 2013

Matjesillstårta

Här kommer ett recept som jag gjort så himla länge. Jag tittade på receptet och det var från 1996! Men är det gott så är det. Framförallt till midsommar brukar jag göra denna tårta och då gärna en extra på grund av att min storebror vill äta den både som nattamat och frukost!!

Ingredienser:
Botten:
200 g kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
200 g matjessill
1 rödlök
3 dl gräddfil
250 g crème fraiche
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk sillspad
ev lite salt.
Garnering:
4 kokta ägg
rödlök
gräslök

Gör så här:
Riv kavringen.
Smält smöret i en kastrull. Bland ihop kavring och smör. Klä en springform i botten med bakplåtspapper. Häll i bröd och smörblandningen i formen och tryck ut den med händerna.
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter.
Finhacka löken och sillen.
Blanda sill och lök med crème fraiche och gräddfil.
Smaka av med svartpeppar, sillspad och ev lite salt.
Värm gelatinbladen på låg värme i en kastrull tills dom smälter.
Blanda i gelatinlösningen i sillsmeten.
Häll sillsmeten i formen. Skaka till formen så smeten fördelas jämt.
Låt tårtan stå i kylen över natten.
Koka äggen och finhacka dom.
hacka rödlök och gräslök.
Garnera tårtan och njut!

Eet smakelijk!