torsdag 6 juni 2013

Tarte Tatin med calvados

Vi hade svenskbesök häromdagen och jag försökte bjuda på lite franska specialiteter. Till efterrätt gjorde jag Tarte Tatin men inte en stor utan flera små. Blev mycket nöjd med resultatet för de blev så där knäckiga =)

Ingredienser till 6 personer:

Smördeg ( jag är lat köper färdig)

1 kg äpplen
4 msk calvados
80 g smör
120 g socker.

Gör så här:

Skala och kärna ut äpplena. Skiva i skivor och lägg dom i en skål. Häll över calvadosen och blanda om. Låt äpplena marinera i 1 timme.
Smält smöret i en stekpanna och häll i sockret.
Låt sockret smälta så det blir en karamell. Obs smöret kommer separera från sockret men det gör inget, det ordnar sig sedan i ugnen.
Om man väljer att göra portions tartar så fördelar man karamellen i de olika formarna.
Lägg ut äpplen i formarna eller stekpannan.
Täck formarna eller stekpannan med smördeg.
Grädda i ugnen i 220 grader ca i 30 - 40 minuter täck över smördegen med bakplåtspapper ifall de börjar få för mycket färg.
Servera som de är eller med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Bon appétit!