söndag 25 november 2012

Pepprig lax med gazpachosås

Ny rätt som vi provade i fredags, den var smakrik och jättegod! Jag hade extra tabasco i för jag ville ha lite mera fart på såsen än "bara" cayennepeppar. Tillbehör blev knapriga klyftpotatisar som passar bra till kryddig mat tycker jag. Bra bjudrätt då det mesta går att förbereda.
Ingredienser:
Laxbiffar:
600 g laxfile
½ tsk salt
1 msk krossad svartpeppar
1 ½ tsk vit balsamvinäger
Gazpachosås:
2 skållade tomater¨
½ skalad gurka
1 äggula (rumstempurerad)
1-1½ dl neutral olja(rumstempurerad)
½ msk vitbalsamvinäger
1 krm cayennepeppar
(tabasco efter smak)
2 krm salt
Garnering
1 röd paprika
gräslök
Gör så här:
Börja med såsen, skålla och skala tomaterna, skala gurkan. Skär allt i bitar och mixa slätt.
Vispa med elvisp äggula och vinäger, tillsätt oljan lite i taget och vispa tills det tjocknar.
Blanda det med tomat och gurkmixet. Smaksätt med cayennepeppar, salt, tabasco och eventuellt lite mer vinäger. Ställ såsen kallt.
Garnering: Dela och kärna ur paprikan. Lägg den i kokande vatten och låt koka ett par minuter. Låt den svalna och hacka den sen i bitar. Hacka gräslök, (spara några strån) och blanda med paprika hacket,
Laxbiffarna: Finhacka laxen, blanda med salt peppar och vinäger. Låt blandningen vila svalt en 30 minuter
Forma biffar och stek dem i smör.
Gör en spegel på tallrikarna av såsen,, lägg på biffarna och strö över paprika och gräslökshacket. Toppa med några strån gräslök så blir det restaurangklass =)
Bon appétit!