måndag 12 november 2012

Limepaj med italiensk maräng

Mycket efterrätter just nu, hm laddar för en lång vinter??? Iallafall här är ett nytt recept som jag gjort av två olika. Resultatet blev super bra så där syrligt och gott så det här kan nog bli en favorit hemma hos oss.
Ingredienser:
Färdig pajdeg (godare att göra egen men det kostar liksom 0,75 euros så det är inte värt besväret)
3 äggulor
1 ½ dl strösocker
50 smält smör
2 ½ dl creme fraiche
2 msk vetemjöl
1 lime, skal + saften
Maräng:
3 äggvitor
en nypa salt
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten
Så här gör man:
Sätt ugnen på 175 grader.Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant.
Ta aluminium folie och och tryck till runt kanterna så kanterna inte faller ihop i ugnen.  Grädda 10 min.
Sänk värmen till 160 grader.
Vispa äggulor, socker, smält smör, creme fraiche, mjöl, lime skal och saft i en skål. Häll i blandningen i pajformen. Grädda 30- 40 minuter beroende på hur mycket vätska du fick ur limen. 
Låt pajen svalna.
Vispa, äggvitor och en nypa socker till hårt skum.
Värm socker och vatten i en kastrull med en termometer och koka tills sockerlagen är 121 grader.
Häll i sockerlagen i en fin stråle medens du vispar äggvitorna. Vispa tills det svalnar. Bred ut marängen över pajen och bränn av med en brännare så det blir snyggt.
Bon appétit!