måndag 15 april 2013

Rostbiff och pastasallad med lime, dragon och honung



Efter en nästan omänsklig stor dos historia kom vi trötta hem igår. Museum, kyrkogårdar och stränder har avverkas under två dagar. Som tur var så hade jag varit förutseende och gjort en rostbiff i fredags som bara behövdes skäras upp. Utmattade kunde vi sjunka ner och äta middag på terrassen i 20 graders värme. Behöver jag säga att vi somnade ovaggat? 

Ingredienser:
Rostbiff:
1,2-1,5 kg hel bit av innanlår eller annan nötstek bit.
grillkrydda

Pasta sallad:
400g pasta penne
½ dl majonnäs
1 ½ dl cemé fraiche
1 lime, skal + saft
honung
färsk hackad dragon
1 purjolök
Så här gör man:
Rostbiff:
Sätt ugnen på 225 grader. Rulla rostbiffen i grillkrydda. Ös på grillkrydda!
Bind ihop rostbiffen med steksnöre så den får en snygg form.
Stick in en termometer.
Sätt in steken i ugnen 10 min.
Sänk ugnen till 125 grader i 20 minuter
Sänk ugnen till 60 grader och låt steken gå klart tills den blir 57 grader.
Ta ut steken och låten vila! Helst till dagen efter eller 2 dagar som jag gjorde. Den ska vara helt kall.
Skiva i tunna skivor innan servering.
Pasta salladen:
Koka pastan enligt anvisningar och skölj den i kallt vatten.
Blanda ihop majonnäs och cremé fraiche. Riv i skalet från limen och pressa i saften.
Smaka av med honung, hackad dragon, salt och peppar.
Skiva purjolöken fint.
Blanda pasta, sås och purjolök.

Bon appétit!
K skrev i sanden vid monumentet Les Braves. Inspirerad av den vackra dikten Liberté av Paul Eluard.