Visste du att det är här ner mot Saumur som man odlar champinjoner? Stora sandstensgrottor som passar sig perfekt för vinlagring och champinjon odling. Det finns till och med en restaurang där man går ner i en grotta och äter vedugnsbakat bröd med stekt svamp till. Gott kanskemen inte den största kulinariska upplevelsen, sniglarna som jag åt som förrätt var faktiskt godare. Här kommer iallafall en vegetarisk rätt som kan vara en skön variation.
Ingredienser:
500 g champinjoner
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 g fryst bladspenat
rivet skal från 1 citron
1 burk ricotta
2 dl creme fraiche
färska lasagneplattor
1 ½ dl riven parmesan
Så här gör man:
Tina bladspenaten. Hacka svampen fint,bryn det i en stekpanna med smör. salta och peppra. Låt det steka tills all svamp fått färg Finhacka scharlottenlöken och vitlöken.Tillsätt löken och låt det fräsa med en stund. Krama ur vattnet ur bladspenaten och tillsätt den i lök och svampblandningen. Ta av pannan och tillsätt ricotta, creme fraiche och citronskalet. Smaka av och salta och peppra igen om det behövs. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Varva lasagneplattor och svampblandingen, avsluta med svampblandingen och strö över parmesanost. Grädda i 220 grader i 10- 15 min eller till parmesanen fått fin färg. Servera med en grönsallad och tomater.
Bon appétit!