onsdag 9 januari 2013

Galette des rois au chocolat

Den 6:e januari är det "kungarnas fest" i Frankrike och under hela januari säljs gallette des rois i affärer och på bagerier. Kungarnas fest är vår tretton-dag och det var då som kungarna såg Jesus första gången. Galetten finns i två variationer en som en brioche med pärlsocker och en som är gjord på smördeg med mandelfyllning (frangipane), min favorit. I kakan göms en liten porslin figur ( féve) och den som får den i sin bit blir kung för en dag och får bära kronan. Mandelfyllningen kan även blandas med frukt eller choklad, jag valde som du ser choklad.
Ingredienser:
2 runda ark med smördeg för efterätter
3 äggulor
70 g socker
70 g mald mandel
70 g smör rumstempurerat
50 g mörk choklad
(1 féve av poslin + en papperskrona)
Så här gör man:
Sätt ugnen på 210 grader.
Smält chokladen i ett vatten bad.
Rör ihop 2 äggulor med sockret.
Blanda i mandeln och tillsätt den smälta chokladen
Lägg den ena rundeln smördeg på ett bakplåts-papper.
Bre ut fyllningen men inte ända ut i kanterna. Stoppa i porslins figuren.
Lägg den andra rundeln ovanpå och tryck till kanterna med en gaffel.
Skär ett mönster på kakan och gör några små hål så luft kan komma ut.
Blanda en äggula med lite vatten och pensla kakan
Grädda i 30 minuter. Låt svalna innan den avnjutes.
Bon appétit!
Dagens Kung!