Låter helt absurt men vi hade lite humrar över i helgen. Det har sin naturliga förklaring men visst låter det lyxigt. Hummer tycker jag egentligen ska ätas som den är men nu hade vi som sagt var två över så varför inte göra en soppa. Gott blev det, speciellt tror jag av madeiran och cognacen . ( Jag gjorde egen fond av skalen men man kan ju använda färdig också =)
Ingredienser:
Fond:
skal av 2 humrar
2 citroner
3 scharlottenlökar
1 paprika
4 vitlöksklyftor
3 morötter
1 dl passerade tomater.
2 l vatten
Salt, peppar och harissa
Soppa:
8 dl hummerfond
3 dl grädde
2 cl madeira
4 cl cognac
1 ½ msk maizena för redning.
Hummerkött
Så hör gör man:
Fond: Ta ur köttet ur skalen och lägg dem på en plåt. Klyfta citronen. Skala morötterna, vitlöken och scharlottenlöken. Skär allt inklusive paprikan i bitar och bre ut på plåten.Sätt in plåten på grill i 300 grader i ca 10 min. Häll alltihopa i en kastrull och häll över 1 liter vatten. Låt blandningen koka till det är ca 1 liter. sila av och smaka av med salt, peppar och harissa.
Soppan:
Ta 8 dl fond och häll i grädden låt det koka upp och småputtra. Häll i cognac och madeira. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Red såsen med maizena ut rört i lite vatten. Häll upp i tallrikar och lägg i hummerköttet.
Bon appétit!