onsdag 6 oktober 2021

Potatismos gjord med karamelliserad lök och äpple. Balsamicosås, kyckling och ugnsbakad grönkålssallad


 Det här är så mycket höst för mig. Kött och potatis mastigt och rustikt. Man blir nästan för mätt. Precis den känslan man vill ha på hösten när man ska lägga på sig inför vintern. På lördag har vi skördefest och pustar våra äpplen. Den här rätten ska jag bjuda på då.

Ingredienser till 2 personer: 
Kyckling, 4 lårfileer eller 2 kyckling steak 

Potatispuré 
1 stor gul lök
1 normalstort äpple
1/2 tsk socker
300 g potatis
2 msk smör 
1/2 dl grädde
ca 1/2 dl mjölk
salt och peppar

Balsamicosås:
1 schalottenlök
1msk smör
1 msk socker
2,5 dl hönsbuljong
1,5 msk balsamicovinäger
1/5 msk kinesisk soja
Redning maizena för bruna såser
salt och peppar

Grönkålssallad:
Grönkål
1 äpple
Rostade hasselnötter
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Moset:
Skiva löken och fräs den i en panna med smör i 20 minuter. Skala och tärna äpplet. Tillsätt socker och äpple i lökfräset och låt det steka några minuter. Mixa blandningen till en smet och ställ åt sidan.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt smör, grädde, mjölk och lökblandningen. Sätt på locket ett par minuter innan du stompar moset. Smaksätt med salt och peppar.
Medans potatisen kokar så passa på att steka kycklingen, gör såsen och grönkålssalladen.
Grönkålssallad:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela grönkålen i bitar och ta bort mittstammen. Kram i lite olivolja och sätt in den på en plåt i ugnen. Passa noga för grönkål blir lätt bränd. När den börjar bli lite frasig så ta ut den och låt svalna.
Lägg kålen på ett fat och tärna över äpple och strö över rostade hasselnötter. Strö över lite flingsalt
Balsamicosås:
Finhacka och fräs schalottenlöken. Strö över sockret och låt det bli lite gyllenbrunt. Häll i buljong, balsamvinäger och soja. Låt det reducera ner till hälften. Sila såsen och red av den med maizena. Smaksätt med salt och peppar.

Puh det var många steg men jag lovar att det är mödan värd.