måndag 6 oktober 2025

Päronmarmelad med sting

Vi har ett riktigt päronår och vad passar väl då riktigt bra att göra en god marmelad. Det här passar på  ostbrickan men inte på frukostmackan. Den är lite karameliserad och har sting. Det är dessutom cognac i som ger den ytterligare en dimention. Riktigt, riktigt god

Ingredienser:
4 päron
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten
4 cl citronsaft 
2 tsk finhackad färst ingefära
4 cl cognac

Gör så här:

Skala och riv päronen grovt.
Smält socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Låt det bli karameliserat, (ljus brunt)
Lägg i päronrivet och rör om. Lägg på ett lock ett par minuter så päronet börjar mjukna.
Häll i citronsaft, cognac och den finhackade ingefäran. Låt det reduseras till en simmig konsisten medan du kontinuerligt rör om.
Häll upp i en rengjort varm burk.

Klart!