tisdag 8 januari 2013

Orientaliska färsbiffar med kryddstark couscous

Halloj, nu är jag tillbaka igen! Dags för vardag och det känns rätt skönt efter två veckors hårt socialt liv. Det tar på krafterna att vara trevlig...=)
Nåväl vardag och vardagsmat. Visste du att den vanligaste rätten i Frankrike är couscous? Man skulle kunna tro att det är pot de feu, coq au vin eller något annat traditionellt franskt men couscous är det vanligaste. Troligtvis är det väl kolonierna som gör sig påminda. Couscous smakar ju inget och behöver en rejäl kryddnig enligt min smak.Det här receptet är ett hittepå men jag gillar att det blir starkt och fint orange, man äter ju med ögonen också =)
Ingredienser:
Biffar
600 g köttfärs
spiskummin
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
Couscous
4 dl couscous
2 dl passerade tomater
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 tsk harissa
en hasselnöts-stor kula smör
1 ask småtomater
en knippa mynta
½ rödlök
Tillbehör:
fetaost och grönsallad
Så här gör man:
Börja med couscousen. Blanda vatten, passerade tomater, harissa och grönsaksfond i en kastrull. Låt vätskan koka upp och tillsätt couscousen. Blanda och dra av kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt det stå 5 minuter. Blanda i den lilla kulan smör och fluffa upp couscousen med en gaffel så att det inte finns några klumpar. Låt stå att svalna.
Riv vitlöken, blanda köttfärs, spiskummin, salt och peppar. Forma biffar. Stek biffarna i en stekpanna.
Klyfta tomaterna, finhacka myntan och skiva rödlöken i strimlor. Blanda i couscousen.
Servera med feta och grönsallad.
Bon appétit!