Varje måndagskväll sitter vi hela familjen klistrade framför franska Top chef. Vi vet vad alla heter, var dom kommer ifrån och har starka åsikter om allt och alla. Jag hejar på Florent och Jean-Philippe för han är en så rolig belgare.Vissa tips insmyger sig här och var och till exempel att koka île flottante i gladpack för att undvika att de faller ihop. Det visade sig vara ett bra knep. Jag gjorde inte så stora îles, men det är ju en smaksak. Ute på restaurang kan de ibland vara stora som berg! Det här är en efterrätt som går att förbereda.
Ingredienser:
Îles:
3 äggvitor
1 nypa salt
30 g socker
Créme anglaise:
3 äggulor
50 g socker
1 vaniljstång
5 dl mjölk
Garnering
socker, flagad mandel
Så här gör man:
Créme anglaise:
Skåra och skarpa ur frön frn en vaniljstång. Lägg det i en kastrull och häll på mjölken. Låt det koka upp och dra av kastrullen från spisen.
Vispa äggulor och socker poröst.
Ta ur vaniljstången och blanda i äggsmeten i vanilj-mjölken.
Koka upp blandningen under vispning, tills det börja tjockna. Ta av direkt från spisen och häll över blandningen i en skål. Täck över med folie och låt såsen svala i kylskåpet.
Îles flottantes:
Vispa äggvitor och en nypa salt till toppigt skum.
Vispa i sockret lite i taget.
Riv av en bit gladpack.
Klicka ut ca 2 msk stora klickar och ta ändarna ihop som ett knyte. Försegla.
Täng på att det måste finnas plats för îlen att expandera.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i knyterna, Sätt på lock och koka i ca i minut.
a upp knyterna och klipp upp den så fukt kan komma ut.
Lägg ilen på ett fat.
Smält socker i en kastrull så det precis blir ljusbrunt.
Ringla över karamellen på "îlarna" och strö över mandelflarn direkt.
Servering:
Häll créme anglaise i skålar, lägg i en ile i varje.
Bon appétit!