Så kom äntligen sommarvärmen och dags för att prova nytt drinktilltugg. Om det blev gott? Väldigt gott och klart kommer det bli sommarens favorit. Det är en ganska stor sats så det går absolut att halvera. Sen var det ännu godare att ha det som dipp på lättsaltade chips istället för baguette :)
Tips är att fritera extra mandel när man ändå håller på är ju gott på allt.
Ingredienser.
Konfiterade purjolöken
1 purjolök
50 g smör
olivolja
torkad timjan
Salt peppar
Ostkräm
skal och saft från ½ citron
2 msk creme fraiche
300 g salladsost på burk
Friterad mandel:
neutral olja att fritera i
Mandel ( dl räcker till detta recept)
Salt
Honung att ringla över alltihopa på slutet.
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Anska porjolöken från grus och smuts. Skiva i slantar typen cenitmerar tjocka. Ta en mindra ugnsform och ringla olja i botten. Lägg i purjoslantarna dom ska ligga tätt men inte på varandra. Salta och peppra försiktigt och trö över lite timjan. Fördela smöret över purjolöken. Låt det gå i ugnen i 1 timme.
Ostkrämen:
Vispa citonen, cremefraishen och sallatsosten till en jämn smet med elvispen.
Fritera mandel:
Skolla mandel genom att koka upp den i vatten och låt det koka 1 minut. Skölj den med kallt vatten så den svalnar helt och ta bort skalen.
Torka med hushållspapper.
Häll olja i en kastrull och när det blivit varm så häll i mandlarna och fritera tills dom fått färg. Rör om hela tiden. Lägg dom på hushållspapper och salta. Låt dom svalna och torka,
Så när purjolöken är klar så bred ut ostkrämen på ett fat. Lägg den varma purjolöken ovanpå.
Hacka mandlarna och strö över och till sist ringla över flyrtande honung.
Sen är det bara att njuta med chips eller bröd