Sommar och grillväder äntligen och en riktigt kryddig, god, söt, het och syrlig chutney. Perfekt när man vill åt den där mer mellanösternsmaken. Vi grillade picanha och gjorde ett persiskt ris till med friterade mandlar. Ska ta en bild på riset och mandlarna nästa gång, så gott. Men här är iallafall receptet på chutneyn. Tror att den passar både till kyckling och fläskkött med :)
Ingredienser:
2 stora rabarberstjälkar (drygt 250g)
2 scharlottenlökar
rapsolja att steka i
½ tsk kardemummakärnor
2 kanelstänger
1 stjärnanis
3 lagerblad
1 dl socker
½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
½ tsk salt
½ tsk sambal oelek
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i rapsolja så den börjar mjukna.
Anda rabarbern om det behövs, skiva upp i slantar:
Mortla kardemumman grovt. Tillsätt rabarber och alla andra ingredienser i kastruller och låt det koka upp.
Koka 10 min under lock, ta va locket och koka utan loch ca 15 min till så den tjocknar i konistensen. Röd om då och då under hela kokningen. Obs det ska småkoka och inte stormkoka :)
Klart! Håller sig i kylskåp i typ två veckor