måndag 7 juli 2025

Sallad med jordgubbar, belugalinser, halloumi, sparris och mandel med basilikasås


 Lite svajjig sommar och med jordgubbspriser som jag inte är helt nöjd med. Tur att jag har några plantor men dom är jag för snål för att ha i sallad :)
Det här salladen är en ny favorit, tänker att jordgubbar kan bytas ut mot nektarin eller körsbär med.
Receptet är för två personer kan ätas som huvudrätt i sig eller till grillat.

Salladen:
1 dl kokta belugalinser
250 g jordgubbar eller annan frukt
250 g grön sparris
½ rödlök
Typ 15 sötmandlar som rostas i panna (har du friterade mandlar hemma så använd dom istället)
1 pkt halloumi
3 tsk crispy chilioil
1 msk honung
Grönsallad (typ en påse från äffer sån som väger typ 70g)

Basilika sås
½ dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ kruka basilika
½ riven liten vitlöksklyfta

Gör så här:
Koka belugalinserna och låt dom svalna.
Skiva halloumin i så stora bitar som du vill ha i din sallad. Lägg dom i en skål och häll på kokande vatten och låt dom dra i 20 minuter. (Då blir dom bättre när du steker dom)
Koka sparrisen 2-3 minuter så den fortfarande har tuggmotstånd och kyl av den i iskallt vatten. (annard så tappar den färgen)
Rosta mandlarna i en panna och grovhacka dom
Stek halloumin i smötr eller olja så den får lite fin färg.
Skiva rödlöken tunnt, gärna på mandolin.
Montera salladen på ett stort fat.
Sallad i botten, lägg på delade jodgubbar, sparrisen, belugalinser,halloumin, madel och löken.
Ringla över honungen och chilioljan

Såsen:
Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa slät, klar!

Så gott, prova!