onsdag 30 juli 2025

Len kräm med cannellinibönor med ugnsbakadegrönskaker och örtolja

Jag var i Göteborg och fick en förrätt som jag försökt att gjöra sjäv, mycket nöjd med resultatet så den måste skrivas ner så den inte försvinner :). Varva ugnsbakade tomater med färska så blir det riktigt smarrigt. Får man tag i olika färger på tomaterna så blir det ännu snyggare :). Kan ätas som rätt i sig eller som tillbehör till grillat
Ingredienser:
Kräm
1 brk cannellinibönor
½ citron, saft och zest
salt och peppar

Örtolja
½ riven vitlök
½dl olivolja
örter (typ persilja, dill, basilika)
1 tsk vit balsamvinäger
salt och peppar

Ungsrostade grönsaker, 
typ 250 småtomater
1 röd lök
1 spetspaprika

Till serveringen.
Några färska tomater
inlagd kapris
svarta oliver.

Gör så här:

Börja med att sätta på ugnen 175 grader.
Lägg tomaterna på ett bakplåtspapper och häll över lite olivolja, salta, sockra och peppra. Är någon tomat för stor så dela.
Kör in i ugnen ca 10 min, dela paprika i lagom storlekar, vänd runt i lite olja och salta lite och skjutsa in tillsammans med tomaterna när tomaterna gått 10 min. Dela rödlöken i båtar vänd i lite olja och lägg in dom i ugnen när paprikan och tomaterna har gått 5 min tillsammans. Låt alltihop gå ytterligare typ 5 min. Så det finns tuggmotstånd kvar med de har ändå fått lite färg. Så förtydligande, jag börjar med tomaterna för dom går  längs så fyller jag på med paprikan och löken efter hand.
Under tiden kan man göra klart krämen.
Mixa samtliga ingredienser länge och nogrant så krämen blir riktigt slät, det tar en liten stund. Smaka av med salt och peppar.
Gör örtoljan, samma här mixa så den blir slät.

Så nu är det bara montering kvar.
Krämen i botten, fördela ut tomaterna, paprikan och löken. Toppa med lite färska tomater. Har man tomater i olika förger blir det snyggare.
Strössla över lite kapris och lite oliver.
Ringla örtoljan över alltihopa. 
Klart!!!