onsdag 27 augusti 2025

En variant på persisktris med karimelliserad lök, aubergine och fetaost

 

Vardagen är igång och dags för lite vardagsrätter som inte tar för lång tid det här tar bara 30 min att göra. Så igår blev det en variant på persisktris. absolut inte så här som persisktris men med massa smaker som jag gillar. Så det ska upp på bloggen direkt för att jag inte ska glömma hur jag gjorde.

Ingredienser 2 port + matlåda
Riset:
3 dl basmatiris
1 pkt saffran
1 vitlökskyfta, riven
1 stk sambal oelek
1 buljongtärning
½ dl creme fraiche
5,5 dl vatten
salt

Löken och auberginen:
1 aubergine
3 gula lökar
1 msk granatäppelsirap
1 tsk strösocker
salt
smör att steka i

Topping 
1 pkt fetaost
1 granatäpple (kärnorna)
persilja

Gör så här:
Börja med riset, skölj det i kallt vatten ett par gånger.
Häll vatten, creme fraiche, saffra, riven vitlök, samal oelek i kastrull och koka upp. Smaka av och eventuellt tillsätta lite mer salt. Tillsätt riset och låt detkoka upp. Sänk direkt så att detbara småputtrear, jag hade på ettan på spisen. Låt det försigtigt koka i ca 10 min med lock dra av kastrullen och låt riset bara stå med lock. typ 10, 15 min. Det blir klart ändå.
Auberginen och löken:
Skär auberginen i tunna skivor. Salta lite lätt och låt dom vätska ur sig.
Skala och skiva löken.
Smält smör i en panna och börja steka löken, stek ett par minuter typ 5 och tillsätt granatäppelsirap, socker och salta. Låt det steka i ytterligare 10 min så det blir karamelliserat. Torka av auberginskivorna och stek med löken till dom blir mjuka och får färg.
Så nu är allt klart, dagt för att montera
Ris i botten och på med lök och auberginbalndingen.
Smula över fetaosten och strö ut granatäppelkärnorna. Strössla hackad persilja över.

Klart att äta!