Det här är mitt absolut bästa börek recept. Så gott och med en hel burk kronärtskockshjärtan. Perfekt att värma på som lunch dagen efter. Problemet är bara att det går åt en halv förpackning filodeg. Men som tips så stek ihop lite äpplen och nötter med smör, socker och kanel och baka in i filodeg så har du en smarrig efterätt. Men nu till receptet:
Ingredienser till 6 st:
½ pkt filodeg
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300g mangold eller spenat (här går det bra med fryst spenat men tina och krama ur vätskan)
2 pkt fetaost
Zest från ½ citron
2 ägg
Peppar och lite salt
Matolja för pensling 1 dl
Sesamfrön för garnering, svarta eller vita
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Börja med att hacka lök och vitlök fint. Bryn i smör och tillsätt mangold eller spenaten vilket du använder. Mangolden behöver hackas i mindre bitar.
Stek ihop och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt det svalna lite
Hacka en burk kronärtskockshjärtat i inte för små bitar. Riv zest från en ½ citron
Rör ihop äggen i en bunke. smula i fetaosten.
Tillsätt konärstkockan och mangold/spenatblandingen. Blanda försigtigt men väl. Smaka av om det behövs mer peppar.
Ta ett filodegsark och pensla med olja. lägg ytteligare ett papper på och lägg en sträng med fyllning längs den långa sidan. Rulla ihop försigtigt och pensla med olja. Böj försigktigt ihop det till en "korv". Lägg på bakplåtspapper och tryck till den lite. Gör samma till du har 6 st.
Strö över lite sesamfrön, vita eller svarta.
Grädda i ugnen ca 25 minuter.
Klart att njuta av dessa frasiga smarrisar.