söndag 18 november 2012

Pizza med fikon, chévre , karamelliserad rödlök och prosciutto

En hel dag med att skjutsa barn hit och dit. Alla kommer hem urtrötta och då är det skönt att bara slappa. En bra diplomatirätt för en trött familj är pizza där alla får ha sitt eget önskade pålägg. Alla blir nöjda, mätta och glada och kan somna skönt framför teven. Det här blev R och mitt val för pizza:
Ingredienser:
Pizzadegför 2 plåtar pizza :
25 g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
2 msk olivolja
6-8 dl mjöl
Pålägg, till en plåt pizza:
3 rödlökar
1 msk smör
1 dl balsamvinäger
1 msk farinsocker
salt
5 färska fikon
5 skivor prosciutto
200 g chévre
ruccola
Så här gör man:
Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt. Häll vattnet på jästen och rör om tills jästen har smält. Tillsätt socker, salt och olja. Blanda i nästan allt mjöl och arbeta till degen blir smidig. Täck degen och låt jäsa 30 min.
Skala och skiva rödlöken. Stek i stekpannan med smöret tills löken blir mjuk. Tillsätt socker och lite salt. Häll på balsamvinägern och låt det koka in. Ställ åt sidan.
Kavla eller tryck ut degen på en oljad plåt. Använd inte bakplåtspapper. Pizzan blir bara degig då.
Bre ut lökblandningen, smula chévren och klyfta fikonen. Här kan man sedan göra lite olika. Roger tcker om när skinkan blir knaprig i ugnen och jag gillar att lägga på den eftersåt. Båda är gott men olika smakupplevelser. Baka av pizzan i ca 15 minuter. Strö ut skinkan om man nu inte redan gjord det.. Och strö över massor med ruccola!
Bon appétit!
Ps jag har både gjort den här pizzan som drinktilltugg och bufferätt. Men då gjorde jag små runda så det är lätt att äta.