torsdag 16 januari 2014

Bolognese 2 dagars långkok!!

Från ha lagat en del snabba vardagsrätter så blev det ett riktigt långkok. Det behöver dock inte skrämma iväg vardagskockar för den sköter sig själv. H var dock först tveksam när jag berättade att det var oxsvans... 
- Mamma den har ju suttit där bak..! 
- Ja men den är ju skalad sa jag. Då skrattade vi gott! 
Trots tveksamheten åt han och övriga middagsgäster som hästar. Bättre betyg än så kan det ju inte bli. Eftersom jag gjorde så mycket så frös jag in resterna som blir perfekt en annan dag. 
Ikväll blir det restaurang för mig och R så barnen planerar rulla köttbullar. K mumsade köttbullar varje dag på jullovet hemma hos mormor men tröttnade inte! Vad är det med barn och köttbullar???

Ingredienser till ca 8 p

500 g oxsvans med ben
500 g fläskkött typ karré
150 chorizo
2 lökar
4 vitlöksklyftor
2 medelstora morötter
4 stjälkar selleri
1½ tsk sambal oelek
3 dl rött vin
8 dl vatten
2 burkar krossade tomater
2 msk kalvfond
2 msk oregano
2 lagerblad
salt, peppar

Gör så här:
Dag 1
Skala och finhacka lök och vitlök, morot och selleri.
Skär salami och köttet i mindre bitar.
Värm olivolja i en stor gryta.
Fräs på köttet och korven. 
ta ur det ur grytan och lägg det på en tallrik.
Fräs lök, vitlök och sambal oelek tills löken blivit mjuk.
Lägg i morötter och selleri.
Lägg tillbaka köttet och häll på vin, vatten och tomatkross.
Tillsätt kalvfond, oregano och lagerblad.
Låt det koka 2½ timme med locket på glänt.
Ställ grytan svalt till nästa dag.
Dag 2
Hetta upp grytan igen och låt det koka ytterligare en timme.
Smaka av med salt och peppar.

Servera pasta, riven parmesan och lite kalamata oliver 

Eet smakelijk!