måndag 17 mars 2014

4 mezeröror: Cashewsmör, Hummus, Myntayoghurt och Baba ghanough

I helgen blev det ännu mera grillning. Vi grillade bland annat lamm och då fick det bli lite mezeröror och tabbouli till. Min favvo är cashewsmöret medans K tycker hummus är favvo. Rörorna fungerar även utmärkt med lite bröd och ett glas rött...

Ingredienser:

Cashewsmör:
2½ dl cashewnötter
1 röd paprika, urkärnad
½ tomat
3 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
Rivet skal från 1 citron
Saft från ½ citron
1 tsk sambal oelek
Smaksätt med salt

Mixa samtliga ingredienser till en jämn smet.

Hummus:
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
Rivet skal från 1 citron.
1 vitlöksklyfta
1 näve persilja
Olivolja
Pressad citron
Salt och peppar

Mixa kikärtor, persilja, vitlök och citronskal.
Mixa i olivolja till önskad konsistens.
Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Mynta yoghurt
Fint skivad gurka skuren i bitar
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
Färsk mynta finhackad
Rivet citronskal
Smaksätt med salt och peppar

Blanda samtliga ingredienser och smaka av

Baba ghanough
1 liten aubergine
½ gul paprika
½ röd paprika
½ grön paprika
1-2 vitlksklyftor
Pressad citron
salt och peppar

Picka auberginen med en gaffel. Grilla den i ugnen tills skalet börjar krackelera.
Grilla paprikan så de får lite färg.
Skala auberginen
Mixa paprika och aubergine.
Smaksätt med vitlök, pressad citron, salt och peppar

Eet Smakelijk!