tisdag 9 oktober 2012

Pestofrikadeller i tomatsås

Ett recept från hur man får en vardag att smaka som en lördag. I bästa Lady och Lufsen stil så mumsade vi i oss denna pastarätt. Den har allt gott, pesto, kötbullar, pasta och en god tomatsås. Kan det bli bättre???
Receptet är på lammfärs men slaktarn sa till mig igår att jag måste säga till 2 dagar innan, suck! Men han hade nymald kalvfärs och det var ju inte så illa. ( vilka lyxproblem jag har :)). Det blev ju också en bra anledning att laga denna rätt snart igen.
Ingredienser:
Pesto,liten sats:
25 g pinjenötter
½ kruka basilika
50 g riven parmesan
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Frikadellerna:
400 g lammfärs
peston
½ dl ströbröd
Tomatsåsen:
4 vitlöksklyftor
800 g passerade tomater
2 citroner
2 msk honung
25 g pinjenötter
Så här gör man:
Mixa samtliga ingredienser till peston. Blanda peston, ströbröd och färsen. Låt smeten villa ett par minuter så ströbrödet får svälla.Rulla bollar.
Hacka vitlöken fint och fräs försiktigt i olivolja. Häll på de passerade tomaterna och riv zesten av de båda citronerna. Pressa saften från den ena citronen. Häll i honungen och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner bollarna försiktigt i den sjudande såsen och skaka försiktigt på kastrullen så alla bollar täcks av sås. Rör inte för då skadar man bollarna. Sjud frikadellerna i 4 minuter, dra kastrullen åt sidan och låt det stå under lock medan du kokar pastan.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Häll upp pastan på en stor tallrik och häll frikadeller och tomatsås över.
Strö över pinjenötterna och servera med riven parmesan.
Bon appétit!