Receptet är på lammfärs men slaktarn sa till mig igår att jag måste säga till 2 dagar innan, suck! Men han hade nymald kalvfärs och det var ju inte så illa. ( vilka lyxproblem jag har :)). Det blev ju också en bra anledning att laga denna rätt snart igen.
Ingredienser:
Pesto,liten sats:
25 g pinjenötter
½ kruka basilika
50 g riven parmesan
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Frikadellerna:
400 g lammfärs
peston
½ dl ströbröd
Tomatsåsen:
4 vitlöksklyftor
800 g passerade tomater
2 citroner
2 msk honung
25 g pinjenötter
Så här gör man:
Mixa samtliga ingredienser till peston. Blanda peston, ströbröd och färsen. Låt smeten villa ett par minuter så ströbrödet får svälla.Rulla bollar.
Hacka vitlöken fint och fräs försiktigt i olivolja. Häll på de passerade tomaterna och riv zesten av de båda citronerna. Pressa saften från den ena citronen. Häll i honungen och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner bollarna försiktigt i den sjudande såsen och skaka försiktigt på kastrullen så alla bollar täcks av sås. Rör inte för då skadar man bollarna. Sjud frikadellerna i 4 minuter, dra kastrullen åt sidan och låt det stå under lock medan du kokar pastan.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Häll upp pastan på en stor tallrik och häll frikadeller och tomatsås över.
Strö över pinjenötterna och servera med riven parmesan.
Bon appétit!