tisdag 5 februari 2013

Kalvstek med rosmarin och äpplen

Åter igen måndag och vardag. Då är det skönt med mat som sköter sig själv. Allt i en form i ugnen tycker jag är bra. En helt fantastisk sås och som tur var fanns det baguette hemma så inget gick förlorat =) För inte tala om äpplena mums!
Ingredienser:
1 kalvstek på ca 900 g
4 scharlottenlökar
8 potatisar
3 röda äpplen
1 hel vitlök
färsk rosmarin
2 dl vatten
2 ½ dl grädde
2 msk kalvfond
en skvätt calvados
Så här gör man:
Bryn steken i en panna runt om, salta och peppra.
Lägg i en ugnsfast form och stoppa i en termometer. Dela potatisarna och kvarta äpplena. Skala och halvera scharlottenlökarna. Halvera vitlöken. Lägg allt runt om köttet och strö ut rosmarin kvistar. Sätt in i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Ta ut formen och häll på 2 dl vatten. Låt det stå ytterligare nästan 30 min eller tills termometern visar 70 grader. Häll av spadet i en kastrull. Gör en sås på spad, grädde och kalvfond. Smaka av med calvados. Skiva köttet och lägg tillbaka i formen och servera.
Bon appétit!