Pratade med min mamma igår om recept på semlor och hon sa att hon hade ett jättebra med hjorthornssalt. Ha, det kan jag ju fetglömma att få tag i här eller det går säkert om jag bara listar ut vad det heter på franska... Jag gjorde istället ett litet vanligt recept på bara 8 bullar för de smakar ju bäst nygräddade =) Och tänkt det finns bara en liten bulle kvar idag... Mandelmassa gjorde jag på 1 dl skållad mandel och ½ dl socker som jag mixade och tillsatte lite vatten till lagom konsistens. Men nu har jag massa mandemassa kvar så det kanske blir en omgång semlor till i helgen vem vet.
Ingredienser 8 semlor:
1 ½ dl mjölk
75 g smör
25 g jäst
3 tsk kardemumma kärnor
3/4 dl socker
en nypa salt
5-6 dl mjöl
1 ägg
mandelmassa
vispad grädde
florsocker
Så här gör man:
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll på mjölk och smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
Rör i socker och salt. Mortla kardemumma kärnorna och tillsätt. Blanda i mjöl och knåda ordentligt. Låt degen jäsa i 45-60 min. Rulla ut bullar på ett bakplåtspapper och låt det jäsa ytterligare 45-60 min under en bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg
Sätt ugnen på 200 grader och baka av i 6-7 minuter
Låt bullarna svalna.
Skiva av toppen och ta bort en del av inkråmet. Blanda bullkråmet med mandelmassa och vispad grädde till en halvlös koncistens. Fyll i urgröpningen med blandingen. Lägg på vispad grädde och sätt på locket. Sikta florsocker över och voila!
Bon appétit!
Till alla Ivars <3