lördag 2 februari 2013

Lammgryta med vinterkryddor

Dags för ett riktigt långkok igen. Rs favorit är när kött bara ramlar isär och det gör det verkligen i den här grytan. Såsen är supergod och vi ångrade att det inte fanns någon baguette hemma. Vi åt pasta till men man skulle kunna tänka sig ris eller något annat som suger upp såsen bättre om man nu inte har köpt en baguette förstås.
Ingredienser:
1,2 kg lammbitar med ben, jag använde skivade halsbitar
rivet skal från en apelsin
2 msk korianderfrön
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
 1 palsternacka
150 gram rökt sidfläsk
1 l vatten
2 buljongtärningar
2 kanelstänger
3 dl rött vin
5 torkade fikon
5 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
3-4 msk majzena
salt och peppar
Garnering:
1 vitlök finhackad
1 dl flagad sötmandel
1 msk olivolja
Så här gör man:
Mortla korianderfröna och blanda dem med det rivna apelsinskalet. Gnid in blandningen i köttet, salta och peppra. Stek köttet i en stekpanna så det får färg. Lägg köttet i en gryta. Hacka lök, vitlök och skiva det rökta fläsket fint. Stek fläsk och lök i stekpannan så det får färg och häll även den blandningen i grytan. Häll vin och vatten i grytan. Tillsätt, buljongtärningar, kanelstänger hackad palsternacka och delade fikon. Låt det hela koka försiktigt under lock i 2 timmar. Ta upp köttet och låt det svalna något innan du tar bort benen och delar köttet i lagom bitar. Obs gör inte för små bitar det är bättre att ha större bitar och dela på tallriken en att allt blir geggigt. 
Tillsätt balsamvinäger och råsocker i såsen och låt det kooka utan lock i 10 min. Sila av såsen, smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar. Red såsen med majzena. Lägg tillbaka köttet i den varma såsen och låt et inte koka mer.
Garnering: Hetta upp en panna med olivoljan tillsätt den finhackade vitlöken och flagade mandel. Låt det steka försiktigt så att inte vitlöken bränns. Salta.
Strö över blandningen över grytan och servera med lämpligt tillbehör och en grönsallad.
Bon appétit!