måndag 13 maj 2013

Aprikospaj med mandel

Hemma igen och hela trädgården har exploderat! Allt står i blom! Hela familjen är lite trötta men glada efter att ha blivit kärleksboostade av släkten. Alla borde få ha en sån härlig släkt som vi! 
Lugn söndag med lite uppackning, städning, löpning och avslutningsvis en film. 
Söndagsmiddagen bestod av grillat och en aprikospaj till efterrätt.
Den pajen smakar lika gott idag med en kopp kaffe framför datorn =)

Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempurerat
2 msk socker
2 msk vatten

Fyllning:
ca 1 kg färska aprikoser
20 cl mjölk
½ vaniljstång
2 ägg
40 g socker
40 g mjöl
40 g mandelmjöl

Gör så här:
Nyp ihop samtliga ingredienser till pajdegen till en deg.
Klä en pajform och ställ den i frysen ca 20- 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning:
Skåra vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Häll mjölken i en kastrull och lägg i vaniljstången + kärnorna. Koka upp vaniljmjölken och ställ det åt sidan.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl och mandel.
ta upp vaniljstången ur mjölken och rör i blandningen i äggsmeten.
Häll smeten i pajformen.
Halvera aprikoserna och ta bort kärnorna.
Sprid ut halvorna med rundeln uppåt i pajsmeten.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde.

Bon appétit!