torsdag 16 maj 2013

Buljongkokt fläskfilé med basilikadressing, tomatsallad och klyftpotatis

Terrassen är nyskrubbad och det såg så inbjudande ut att äta ute i kvällssolen. Lite snålblåst och bara en 14 grader men med lite filtar runt sig så gick det. 
Kokt fläskfilé var en hit, den blev riktigt saftig och god.
Tyvärr tog min vita balsamvinäger slut så färgen på basilikaröra blev minst sagt trist. Men smaken var det inget fel på. Det smakar ungefär som pesto fast med vinäger i som lilla H sa. 

Ingredienser

700 g fläskfilé

Buljong:
8 dl vatten 
5 msk hönsbuljong
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor

Basilikadressing:
1 knippa basilika
2 vitlöksklyftor
4 msk vit balsamvinäger
½ dl buljong
½ dl olivolja
salt och peppar

Tomatsallad:
500 g småtomater
½ röd lök, finhackad
olivolja och vitbalsamvinäger
salt och peppar
Persilja

Klyftpotatis:
800 g potatis
salt
olivolja

Så här gör man:
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva potatisen i klyftor, Lägg i en långpanna och ringa över olivolja. Blanda runt och salta.
Sätt in i ugnen ca 30 min.
Blanda ingredienserna till buljongen i en kastrull. 
Putsa bort senorna från fläskfilén och låt det koka försiktigt i 15 min. Ta upp filén och lägg den på en skärbräda en liten stund innan du skär upp den. 
Under tiden filén koka så passa på att göra tomatsalladen.
Klyfta småtomaterna i kvartar. Finhacka löken och strö ut det över tomaterna.
Ringla över lite balsamvinäger och olivolja. salta och peppra. Strö över lite persilja.
Häll samtliga ingredienser till basilikasåsen i en skål och mixa till en jämn smet.
Skiva upp filen i skivor och häll såsen över köttet.

Bon appétit!
Hörde den här i morse och krämade på, fick hela familjen att rocka loss på lite luftgitarr =)