tisdag 28 februari 2023

Citronpasta med mandelpesto med brynt smör, citron och honung

 

Det här var så gott så det måste upp på bloggen för att kunna göras igen. Den här peston är så god. Funderar på vad man kan använda den till mer. sparris kanske. God är den iallafall och den kommer göras igen! Basta eller pasta kanske man ska säga :)

Ingredienser 
Peston:
1 dl mandel
1 citron, skal och saft
50 g brynt smör
1 rejäl tsk honung
salt och peppar

Pastasåsen:
2 vitlöksklyftor
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl pasta vatten
Rivet zest från en halv citron
2 dl riven parmesan
salt peppar och chiliflakes på toppen

Gör så här:
Börja med peston.
Mixa mandlarna, bryn smöret och mixa ihop samtliga ingredienser i peston. smaka av med salt och peppar.
Koka upp pasta vatten
finhacka vitlöken och bryn dom i lite smör medans pastavattnet kokar upp.
Tillsätt creme fraiche.
Börja koka pasta. ta 1, 5 dl pasta vatten efter pastan kokat en stund.
Låt det koka ihop med creme fraichen tills det börjar bli krämigt.
Smaka av med salt och peppar.
Stäng av värmen på såsen och tillsätt parmesan och riven citronzest.

Häll av pastan och blanda med såsen. Tillsätt ev lite mer pastavatten om det blir för torrt.

Servera med en bra klick pesto och strössla lite chiliflakes över.

Mums!