onsdag 16 januari 2013

Cuisse de canard med pumpa puré

Ankfile har ju varit en favorit länge men låren är verkligen inte dumma dom heller. Det är ju ett helt annorlunda kött och kräver lång tillagningstid för att bli mört. Köttet ska liksom bara ramla av benen. Torrt blir det absolut inte fast det är i ugnen i 3 timmar, för det feta skinnen gör så kallade wonders. Tillbehör den här gången blev pumpapuré och lite fetaost, sött och salt. 
Ingredienser:
4 anklår
1 apelsin
salt och peppar
Purén:
800 g butternut pumpa skalad och urkärnad
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl creme fraiche
pressad citron
salt, peppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra anklåren, klyfta apelsinen. Lägg allt i en gjutjärnsgryta och sätt på ett lock Ställ in i ugnen i 3 timmar.
Ta ut grytan och låt låren vila under lock medans du gör pumpapurén. 
Höj värmen i ugnen till 225 grader
Skala och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar. Skala 4 vitlöksklyftor. Skala och hacka en gula löken. Bre ut vitlök, lök och pumpa på en plåt, salta och peppra. Baka av i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 30 min
Mixa pumpa, vitlök och creme fraiche till en jämn puré. Smaksätt med lite pressad citron.
Servera med grönsallad och lite fetaost.
Bon appétit!