fredag 1 mars 2013

Pissaladière


Nu kanske man kan tro att detta  "bara" är en pizza men nej det är ju en fransk pizza och då heter den naturligtvis inte pizza.  Det här är streetfood från franska rivieran och är så smarrigt. Lök confiterad i ankfett med sardeller och oliver. Sött och salt supersmarr. R talade genast om för mig att han var sååå kär i mig :) Som sagt var: vägen till en mans hjärta går genom ...

Ingredienser till en plåt pizza:

pizzadeg:
10 g jäst
1 krm socker
2 msk ljummet vatten
3 1/4 dl vetemjöl + vetemjöl till utkavling
1/4 tsk salt
1 1/4 dl ljummet vatten

garnityr:
6 gula lökar (stora)
100 g ankfett
4-5 lagerblad
färsk timjan hackad
färsk rosmarin hackad
1 dl små svarta oliver
25 g sardeller
en skvätt vinäger
ruccola

Så här gör man:

Börja med pizzadegen: rör ut jästen i socker och 2 msk ljummet vatten i en skål. Rör i 2 msk mjöl och låt det vila i 30 minuter.
Häll i 1 1/4 dl vatten och blanda i resterande mjölet. Tillsätt saltet och knåda till en smidig deg. Lägg degen under en bakduk och låt den vila ytterligare 60 minuter. Smörj en plåt med olivolja. Kavla ut degen lätt och lyft på den på plåten. Tryck ut degen med fingrarna.

Garnityret: Skala och skiva lökarna. Smält ankfettet i en stekpanna och stek löken på medelvärme. Tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt det hela steka så läge att fettet går in i löken. Tillsätt en skvätt vinäger på slutet.
Bre ut lökblandingen på pizzadegen. (obs ta bort lagerbladen)
hacka sardellerna och sprid ut. Strö ut oliverna.
Grädda i ugnen i 225 grader.
Strö över lite ruccola och servera.

Bon appétit!

Snart kommer årets bästa tv-underhållning sändas . Hela Frankrikes artistelit som har en scenshow för hemlösa och hungriga i Frankrike. Här är låten som är upptakten till årets show. Låten passar även bra för vi "depart" imorgon till Courmayeur. Så vacanse på bloggen, syns om dryga veckan!