söndag 24 mars 2013

Ägg Benedict med lax

Efter en tur på stan och en rejäl pasta lunch så behövdes det inte så mycket till middag. Det fick bli en klassisk brunchrätt. Pocherat ägg med lax och hollandaissås. Vårigt och lite påskigt nu när magnolian börjat blomma.

Ingredienser:
Rökt lax i skivor
sallad
Gott surdegsbröd

Pocherade ägg:
4 ägg
vatten, salt och ättika

Hollandaissås:
250 smör
2 msk vitbalsamvinäger
3 äggulor
½ citron, saften
salt och peppar

Så här gör man:

Såsen:
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ihop vinäger och äggulor i en rostfriskål eller i en glasskål. Ställ skålen i ett vattenbad. Låt vattnet börja koka medan du vispar hela tiden. Sänk temperaturen så det inte stormkokar.
Vispa tills blandningen tjocknar.
Tänk att jag hamnade på ett mobilkort igår!
Ta av skålen och vispa i det smälta smöret lite i taget. Blanda inte ner det fula vita som blir av smält smör i botten. Smaksätt med citronen. Salta och peppra.

Pochera ägg
Värm vatten i en stor kastrull häll i en skvätt vinäger och salta.
Knäck ägget i en kopp. Gör en virvel i kastrullen och ta koppen och sänk ner ägget försiktigt.
Låt det koka 4 minuter
Låt ägget rinna av på ett hushållspapper.

Mackan:
Stek eller grilla brödet.
Lägg på sallad och rökt lax. Toppa med det pocherade ägget och ha såsen bredvid eller på.

Bon appétit!