måndag 25 mars 2013

Grillade lammkotletter med grönsakspytt och hommus

Jag blev alldeles snurrig i huvudet igår av att blåsa ägg.  Men efter mycket målande och blåsande fick vi iallafall ihop ett litet "påskris". Det vill säga vi hängde äggen i olivträdet i köket, inte så lätt med två allergiker..
Dagen avslutade vi med grillat lamm och smarriga tillbehör. En härlig söndag med andra ord.

Ingrdienser:
lamm kotletter
rosmarin
vitlök
salt och peppar

Hommus:
kikärtor ca 2½ dl
½ citron
persilja
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
harissa
salt, 

Grönsakspytt:
1 aubergine
1 zucchini
4 tomater
3 vitlöksklyftor
ruccola
rostade pinjenötter

Så här gör man:

Lammkotterna:
Finhacka rosmarin, pressa ett par klyftor vitlök och blanda med rosmarinen till en massa. Gnid in kotletterna med blandningen. Salta och peppra. Låt de marinera medan kolet blir varmt i grillen.

Hommus:
Lägg kikärtor, vitlök, pressad citron, persilja och en liten klutt harissa i en bunke.
Mixa till en jämn smet. Smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Grönsakspytt:
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Tärna aubergine och zucchini, hacka vitlöken fint.
Stek i olivolja tills auberginen och zucchinin är mjuka.
Tärna tomaterna.
Vänd i tomater och ruccola så att de blir varma. Men de ska inte stekas.
Strö över pinjenötterna 

Bon appétit!