onsdag 30 januari 2013

Crème brûlée simple

Det här är väl ändå en fransk klassiker! Jag tror att den finns med i princip jämt på alla efterätts menyer. Och varför inte det är ju gott! För visst är det härligt att få knäcka sitt karamelliserade sockerlock !
Ingredienser:
3 äggulor
25 cl grädde
10 cl mjölk
50 g socker
2 tsk vaniljsocker
råsocker
Så här gör man:
Värm ugnen till 120 grader.
Vispa ihop, ägg, grädde, mjölk och vaniljsocker. Häll blandningen i fyra formar. Baka av i ugnen i 35-50 min
Kontrollera att det är lagom konsistens genom att slå lite på sidan av formarna för att se att de börja precis stanna. Ta ut och låt svalna. Strö över råsocker och bränn med en liten gasbrännare så sockret blir karamelliserat.
Bon appétit!
Ps: har läst att det ska gå att få perfekt resultat enkelt genom att ha ugnen på 100 grader och låta de stå 2 timmar istället. Har inte provat ännu men ska göra det någon gång =)

tisdag 29 januari 2013

Puylinser, rostad paprika och getost

Puylinser, en fransk specialitet från Massif central. Ett vanligt tillbehör här i Frankrike både som varma och kalla. Jag tycker dom är jättegoda för dom är lite peppriga i smaken. Har läst om att vi äter alldeles för mycket kött och jag håller med därför dags för lite vegetariskt. Så den här rätten fungerar alldeles utmärkt som huvudrätt men kan också serveras som tillbehör till fisk eller varför inte kött. Fast det verkar ju vara en dålig idé =)
Ingredienser:
3 röda paprikor
175 g puylinser
1 rödlök
4 msk soltorkade tomater
100 g getost
4 msk hackad persilja
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
salt och peppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta paprikorna i 30 minuter. Ta ut och låt svalna något och lägg dom i en plastpåse. När de är svala, dra bort skalet och ta bort kärnorna. Skär dem sedan i strimlor.
Skölj linserna och koka i 3½ dl vatten med en hel rödlök och salt. Koka ca 15 minuter. Häll av vattnet.
Grovhacka rödlöken och de soltorkade tomaterna. Smula get osten och blanda lök, paprika och tomater med de varma linserna. Smaka av med citron, olivolja, salt och peppar.
Bon appétit!

måndag 28 januari 2013

Varm chokladbakelse med apelsinsorbet




Jag fick detta recept av Ulrika som sa att det är ett så bra recept att man lyckas varje gång. Och mycket riktigt det blev super smarrigt. Men det var svårt att hålla K från smeten och det färdigt resultatet för att hinna ta ett kort innan allt låg i magen!
Ingredienser till 4 personer:
Chokladbakelse
100 g mörk choklad
90 gram smör
2 ägg
2 äggulor
40 g socker
2 tsk mjöl
4 portionsformar
Apelsinsorbet
1 dl socker
1 dl vatten
2½ dl pressad apelsin
rivet skal från 1 apelsin
saft från en citronklyfta
Så här gör man:
Chokladbakelse: 
Smält smöret och chokladen i en kastrull på låg värme. Dra kastrullen åt sidan Vispa ägg med socker till en fluffig smet. Blanda chokladsmeten med äggsmeten. Tillsätt mjölet. Hit går att förbereda.
Smörj portionsformar med smör och mjöla dem. Grädda i ugnen 6-7 minuter i 225 grader
Sorbet:
Koka vatten och socker till en simmig konsistens, låt blandningen svalna. Rör i övriga ingredienser och kör alltihop i en glassmaskin.
Bon appétit!

torsdag 24 januari 2013

American pancakes

Nu har det varit grått och regnigt alldeles för länge och det behövs lite peppning. Men chacun son truc uppenbarligen när det gäller tillbehör! Så nutellaburken, creme caramel burken och florsockret gick heta igår. Onyttigt men gott!
Ingredienser :
1 ägg
24 cl mjölk
1 cl smält smör
125 g mjöl
30 socker
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
salt
Så gör gör man:
Blanda mjöl, socker,salt, bikarbonat och bakpulver i en skål. Ta en till skål och blanda ihop smör, ägg och mjölk. blanda försiktigt ihop altihop tills det inte är några klumpar men vispa inte!
Stek på inte för hög värme i smör och avnjut med valfritt pålägg.
Bon appétit!

onsdag 23 januari 2013

Svamplasagne med spenat och ricotta


Visste du att det är här ner mot Saumur som man odlar champinjoner? Stora sandstensgrottor som passar sig perfekt för vinlagring och champinjon odling. Det finns till och med en restaurang där man går ner i en grotta och äter vedugnsbakat bröd med stekt svamp till. Gott kanskemen inte den största kulinariska upplevelsen, sniglarna som jag åt som förrätt var faktiskt godare. Här kommer iallafall en vegetarisk rätt som kan vara en skön variation.
Ingredienser:
500 g champinjoner
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 g fryst bladspenat
rivet skal från 1 citron
1 burk ricotta
2 dl creme fraiche
färska lasagneplattor
1 ½ dl riven parmesan
Så här gör man:
Tina bladspenaten. Hacka svampen fint,bryn det i en stekpanna med smör. salta och peppra. Låt det steka tills all svamp fått färg Finhacka scharlottenlöken och vitlöken.Tillsätt löken och låt det fräsa med en stund. Krama ur vattnet ur bladspenaten och tillsätt den i lök och svampblandningen. Ta av pannan och tillsätt ricotta, creme fraiche och citronskalet. Smaka av och salta och peppra igen om det behövs. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Varva lasagneplattor och svampblandingen, avsluta med svampblandingen och strö över parmesanost. Grädda i 220 grader i 10- 15 min eller till parmesanen fått fin färg. Servera med en grönsallad och tomater.
Bon appétit!


tisdag 22 januari 2013

Pasta med kall rom och laxsås

Vardagsmat, sån mat som ska gå fort och vara god Det är sannerligen inte alltid en lätt combo. Men när jag satt i bilen igår så kom jag plötsligt att tänka på en rätt som Mia bjöd på för ca 2 år sedan. Enkel snabb och jättegod! Vet inte riktigt om jag kommer ihåg hur hon gjorde men jag tror det var något sånt här:
Ingredienser:
1 burk röd rom
200 g rökt lax
en rejäl bunt ruccola-sallad
Creme fraiche ca 2 dl
1 scharlotten lök, stor
Pasta
Så här gör man:
Skär laxen i små bitar. Hacka löken fint. Hacka ruccolan. Blanda lax. lök, ruccola rom och creme fraiche i en skål. Smaka av och salta och peppra eventuellt.
Koka pastan enligt anvisningar.
Lägg upp på fat och ta en rejäl klick sås på. Mums!
Bon appétit!
Ps  röran passar säkert även utmärkt på en bakad potatis eller varför inte på små snittar.


torsdag 17 januari 2013

Chèvre chaud med honung och rosépeppar

Snart är det fredagsmyyyyys! Eller fredagsdrink som det kort och gott kallas hemma hos oss. Inte så bra namn dock. För när lilla H gick på dagis och jag hämtade honom ganska sent en dag, han var trött och jag tror han hade ramlat eller något sådant under dagen. Fröken frågade iallafall om han tyckte det skulle bli skönt att åka hem. Lilla H svarade: - Ja nu åker mamma och jag hem och tar oss en drink. Och då måste jag säga att jag önskade att vi kallade det fredagsmys istället =) Men det är fortfarande bästa stunden på veckan och nu dags för lite drinktilltugg.
Det här är ett bra recept som snabbt går att göra till många. Rosépepparn gör också att det blir lite sting.
Ha en skön helg, det ska iallafall jag ha!
Ingredienser:
baguette
1 chèvre rulle
flytande honung
mortlad rosépeppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva baguetten i cetimeter-tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper och skiva chèvren i skivor och lägg på baguettebitarna. Strö över den mortlade rosépepparn. Sätt in i ugnen och låt chèvren börja smälta 5- 10 min
Ringla över honungen.
Bon appétit!
Och nej jag har inte köpt ny antenn till bilen så just nu snurrar Corneille skivan runt, runt, runt... Snart kan lilla H och jag alla texter =) För K kan ju redan alla texter innan vi ens börjar känna igen låtarna!

onsdag 16 januari 2013

Cuisse de canard med pumpa puré

Ankfile har ju varit en favorit länge men låren är verkligen inte dumma dom heller. Det är ju ett helt annorlunda kött och kräver lång tillagningstid för att bli mört. Köttet ska liksom bara ramla av benen. Torrt blir det absolut inte fast det är i ugnen i 3 timmar, för det feta skinnen gör så kallade wonders. Tillbehör den här gången blev pumpapuré och lite fetaost, sött och salt. 
Ingredienser:
4 anklår
1 apelsin
salt och peppar
Purén:
800 g butternut pumpa skalad och urkärnad
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl creme fraiche
pressad citron
salt, peppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra anklåren, klyfta apelsinen. Lägg allt i en gjutjärnsgryta och sätt på ett lock Ställ in i ugnen i 3 timmar.
Ta ut grytan och låt låren vila under lock medans du gör pumpapurén. 
Höj värmen i ugnen till 225 grader
Skala och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar. Skala 4 vitlöksklyftor. Skala och hacka en gula löken. Bre ut vitlök, lök och pumpa på en plåt, salta och peppra. Baka av i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 30 min
Mixa pumpa, vitlök och creme fraiche till en jämn puré. Smaksätt med lite pressad citron.
Servera med grönsallad och lite fetaost.
Bon appétit!


tisdag 15 januari 2013

Hummersoppa



Låter helt absurt men vi hade lite humrar över i helgen. Det har sin naturliga förklaring men visst låter det lyxigt. Hummer tycker jag egentligen ska ätas som den är men nu hade vi som sagt var två över så varför inte göra en soppa. Gott blev det, speciellt tror jag av madeiran och cognacen . ( Jag gjorde egen fond av skalen men man kan ju använda färdig också =)
Ingredienser:
Fond:
skal av 2 humrar
2 citroner
3 scharlottenlökar
1 paprika
4 vitlöksklyftor
3 morötter
1 dl passerade tomater.
2 l vatten
Salt, peppar och harissa
Soppa:
8 dl hummerfond
3 dl grädde
2 cl madeira
4 cl cognac
1 ½ msk maizena för redning.
Hummerkött
Så hör gör man:
Fond: Ta ur köttet ur skalen och lägg dem på en plåt. Klyfta citronen. Skala morötterna, vitlöken och scharlottenlöken. Skär allt inklusive paprikan i bitar och bre ut på plåten.Sätt in plåten på grill i 300 grader i ca 10 min. Häll alltihopa i en kastrull och häll över 1 liter vatten. Låt blandningen koka till det är ca 1 liter. sila av och smaka av med salt, peppar och harissa.
Soppan:
Ta 8 dl fond och häll i grädden låt det koka upp och småputtra. Häll i cognac och madeira. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Red såsen med maizena ut rört i lite vatten. Häll upp i tallrikar och lägg i hummerköttet.
Bon appétit!

onsdag 9 januari 2013

Galette des rois au chocolat

Den 6:e januari är det "kungarnas fest" i Frankrike och under hela januari säljs gallette des rois i affärer och på bagerier. Kungarnas fest är vår tretton-dag och det var då som kungarna såg Jesus första gången. Galetten finns i två variationer en som en brioche med pärlsocker och en som är gjord på smördeg med mandelfyllning (frangipane), min favorit. I kakan göms en liten porslin figur ( féve) och den som får den i sin bit blir kung för en dag och får bära kronan. Mandelfyllningen kan även blandas med frukt eller choklad, jag valde som du ser choklad.
Ingredienser:
2 runda ark med smördeg för efterätter
3 äggulor
70 g socker
70 g mald mandel
70 g smör rumstempurerat
50 g mörk choklad
(1 féve av poslin + en papperskrona)
Så här gör man:
Sätt ugnen på 210 grader.
Smält chokladen i ett vatten bad.
Rör ihop 2 äggulor med sockret.
Blanda i mandeln och tillsätt den smälta chokladen
Lägg den ena rundeln smördeg på ett bakplåts-papper.
Bre ut fyllningen men inte ända ut i kanterna. Stoppa i porslins figuren.
Lägg den andra rundeln ovanpå och tryck till kanterna med en gaffel.
Skär ett mönster på kakan och gör några små hål så luft kan komma ut.
Blanda en äggula med lite vatten och pensla kakan
Grädda i 30 minuter. Låt svalna innan den avnjutes.
Bon appétit!
Dagens Kung!

tisdag 8 januari 2013

Orientaliska färsbiffar med kryddstark couscous

Halloj, nu är jag tillbaka igen! Dags för vardag och det känns rätt skönt efter två veckors hårt socialt liv. Det tar på krafterna att vara trevlig...=)
Nåväl vardag och vardagsmat. Visste du att den vanligaste rätten i Frankrike är couscous? Man skulle kunna tro att det är pot de feu, coq au vin eller något annat traditionellt franskt men couscous är det vanligaste. Troligtvis är det väl kolonierna som gör sig påminda. Couscous smakar ju inget och behöver en rejäl kryddnig enligt min smak.Det här receptet är ett hittepå men jag gillar att det blir starkt och fint orange, man äter ju med ögonen också =)
Ingredienser:
Biffar
600 g köttfärs
spiskummin
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
Couscous
4 dl couscous
2 dl passerade tomater
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 tsk harissa
en hasselnöts-stor kula smör
1 ask småtomater
en knippa mynta
½ rödlök
Tillbehör:
fetaost och grönsallad
Så här gör man:
Börja med couscousen. Blanda vatten, passerade tomater, harissa och grönsaksfond i en kastrull. Låt vätskan koka upp och tillsätt couscousen. Blanda och dra av kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt det stå 5 minuter. Blanda i den lilla kulan smör och fluffa upp couscousen med en gaffel så att det inte finns några klumpar. Låt stå att svalna.
Riv vitlöken, blanda köttfärs, spiskummin, salt och peppar. Forma biffar. Stek biffarna i en stekpanna.
Klyfta tomaterna, finhacka myntan och skiva rödlöken i strimlor. Blanda i couscousen.
Servera med feta och grönsallad.
Bon appétit!